Over mij

Mijn naam is Gertje Hutschemaekers. Mijn manier van werken is direct en betrokken; vanuit rust en met humor.

Oorspronkelijk ben ik dwarsfluitist van beroep. Ik ben afgestudeerd aan het Conservatorium in Utrecht en sinds 1980 heb ik als dwarsfluitdocente op verschillende muziekscholen gewerkt en in verschillende ensembles gespeeld en concerten verzorgd.

 

Hoe ik bij Alexandertechniek terecht kwam

De opbouw van spanning in mijn houding en in mijn ademhaling was altijd mijn aandachtspunt. Met name tijdens het musiceren. Ook had ik veel last van hoofdpijn (migraine).

Tijdens en na het Conservatorium probeerde ik verschillende technieken uit om mijn klachten te verminderen. Toen ik Alexandertechniek tegenkwam, was dat meteen ‘raak’. Ik voelde dat de lessen en de aanwijzingen mij ‘opbouwden’ en dat het mij al direct veel ruimte gaf, zowel in letterlijke als in figuurlijke zin. Ook mijn fluitspelen ging veel gemakkelijker en het werd vooral ook weer leuk.

 

Praktijk Amaryl

Na het volgen van die Alexanderlessen, ben ik de driejarige fulltime opleiding voor docent Alexandertechniek gaan doen. Sinds 2001 heb ik mijn eigen praktijk, ‘Praktijk Amaryl’, voor zowel Alexandertechniek als voor dwarsfluitles.

Alexandertechniek geef ik individueel en in groepen. Onder mijn leerlingen bevinden zich musici, mensen met lichamelijke klachten en ook zwangere vrouwen. Daarnaast geef ik introductieworkshops en workshops aan koren en orkesten.

 

Samenwerkingen

Ik werk samen met ProMind, een psychologenpraktijk die gespecialiseerd is in trajecten voor mensen met een burn-out of een whiplash. In deze trajecten zit standaard een intensief Alexandertechniekpakket.

Ook werk ik als gastdocent aan het Noord-Nederlands Conservatorium en verzorg ik cursussen met collega’s uit andere disciplines (zoals zang en de Feldenkraismethode).

 

In mijn praktijk werk ik ook met collega Hannah Paarlberg.

 

 

 

Geheugenkoor

Naast mijn werk in de Alexandertechniek, ben ik ook medeoprichter en leider van het Alkmaars Geheugenkoor. Ook leid ik het geheugenkoor bij Warm Thuis, een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie.

Opleidingen

Voor mijn werk heb ik de volgende opleidingen en cursussen succesvol afgerond:

  • Hoofdvak dwarsfluit bij Adriaan Bonsel aan het Utrechts Conservatorium;
  • ‘Leraar Alexandertechniek’ bij Tessa Marwick en Paul Versteeg: Alexandertechniek Centrum Amsterdam.
  • Magnified Healing, Zelfmanagement en ondernemerschap
  • Zwangerschap en Alexandertechniek, bij Ilana Machover in London
  • Alexandertechniek bij hardlopen (Malcolm Balk) en zwemmen (Steven Shaw)

Beroepsvereniging

Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging van Leraren in de Alexandertechniek (NeVlat: www.alexandertechniek.nl).

 

Referenties


Jan van Zelm
zanger (o.a. in het Groot Omroep Koor). Was hoofdvakleraar zang aan het Prins Claus Conservatorium:

“Alexandertechniek heeft zich bewezen als een fantastisch hulpmiddel voor musici. In de lessen bij Gertje en in de cursussen en projecten die we samen organiseren, ontstaat iedere keer weer de ervaring dat het beste wat ik in me heb, moeiteloos gemanifesteerd wordt.”

 

Pieter HeijbroekIT-medewerker en muzikant: 

“Ik nam Alexanderlessen uit nieuwsgierigheid en met de intentie om mooier muziek te kunnen maken. Tijdens de lessen werd ik me veel bewuster van mijn houding en ontdekte ik de enorme kracht die in mijn lichaam zit als ik een andere houding kies. Met Gertjes vaardige, lichtvoetige begeleiding en heldere feedback, word ik uitgenodigd om te benutten wat ik in mijn mars heb. Ook in mijn werk als IT-consultant merken mijn collega’s en projectleiders dat ik meer gefocust en effectiever ben en meer verantwoordelijkheid neem. Bovendien boek ik - tot mijn vreugde - muzikaal ook veel progressie.”