Ervaringen van cursisten

 Hier lees je wat anderen van de lessen in mijn praktijk vinden.

 

Berry (40, projectmanager)

  • Last van rug-, nek- en schouderklachten op zijn werk

“Alexandertechniek heeft mijn leven veranderd! Op mijn zesentwintigste kreeg ik voor het eerst rugklachten, die in de loop van de tijd verschoven naar nek en schouders. In tijden van stress, spanning en overbelasting verergerden de klachten behoorlijk. Sinds twee jaar heb ik een zware baan als projectmanager. Op een gegeven moment had ik zoveel klachten dat ik me serieus begon af te vragen of ik er niet beter met mijn baan kon stoppen.

Een krantenartikel over Alexandertechniek sprak me meteen aan. En ik kan niets anders zeggen dan dat het onvoorstelbaar krachtig werkt. In het begin is het richtingen denken best lastig en zelfs een beetje vaag. Als echter na 3 weken je klachten voorbij zijn, je energie toeneemt en je in staat bent om tijdens je werk je lichaam te ontspannen in situaties waar je dat daarvoor absoluut niet kon, dan is er geen superlatief dat voldoet.”

 

 Bram (35, leidinggevende)

  • Last van de nek, armen en moeilijkheden met zittend werk

“Door de Alexanderlessen ben ik alerter geworden. Ik neem meer waar van wat er om mij heen gebeurt en ben er meer bij betrokken. Dit geeft ook een wisselwerking, waardoor andere mensen weer meer op mijn aanwezigheid reageren. Mijn houding is sterk verbeterd, omdat ik mijn aandacht er op richt.”

 

Eliza (55, dienstverlening)

  • Veel last van heesheid en een trillende arm

“Eerst was ik gefixeerd op mezelf en mijn problemen. Ik had geen aandacht voor mijn omgeving. Ik was helemaal ineengekrompen. Alexandertechniek is echt een sleutel tot de oplossing: mijn stemproblemen zijn opgelost, mijn arm functioneert goed en ik ben minder zenuwachtig.”

 

Annette (60, huisvrouw)

  • Op les gekomen na ingrijpende operaties

“Ik voel met beter dan dat ik me de laatste tien jaar heb gevoeld, zelfs beter dan vóórdat de problemen ontstonden. Ik ben nu weer iemand met mogelijkheden i.p.v. met een probleem.”

 

Koen (20, conservatoriumstudent piano)

“Verrassend hoeveel innerlijke ruimte er ontstaat voor het musiceren.”

 

Jarieke (26, gevorderde fluitleerling)

“Ik kwam op fluitles bij Gertje in het voorjaar van 2016, nadat ik verhuisd was naar die omgeving. En daar heb ik nog geen tel spijt van gehad! Les bij haar betekent dat de onderste steen boven moet. Er is aandacht voor houding, klank en ademhaling. Gertje past zich aan de omstandigheden en aan het muziekstuk dat ik meeneem aan. Elke les ga ik naar huis met het gevoel dat ik het muziekstuk weer een beetje beter begrijp, maar ook met nieuwe energie. Hoewel ik inmiddels weer verhuisd ben, reis ik met veel plezier op en neer voor inspirerende fluitlessen!”

 

Hanneke (55, amateurzanger)

  • Liep vast in haar zangkunsten

“Omdat het zingen niet meer goed lukte, nam ik zangles. Ondanks alle oefeningen schoot het niet op, het was alsof mijn stem niet bevrijd wilde worden. De zangdocente wees mij op Alexandertherapie. Na de eerste les, waar we een basisoefening deden, merkte ik dat ik deze oefening in mijn dagelijks leven kon inzetten. Dat ontdekte ik voor het eerst op de fiets.

Na een paar lessen ging de zangles opeens ook een stuk beter, ik was al van een stukje last bevrijd. De therapie heeft mij enorm geholpen, ik heb minder last van rugpijn en slaap zelfs beter. De training van Gertje wordt ondersteund door visueel materiaal of een artikel, zodat het duidelijk wordt waarom het werkt. De bijzondere combinatie van richting geven, maar je tegelijkertijd niet bemoeien met je lichaam, wordt door Gertje op een heel prettige en rustige manier aangeleerd.  Omdat ik Alexandertherapie tijdens al mijn bezigheden kan inzetten, zie ik het als een investering voor mijn verdere leven.”

 

Robert (55, hoefsmid)

  • Last van schouders en verstarring door zwaar lichamelijk werk

“Mijn lichaam wordt door werkzaamheden als hoefsmid zwaar belast. Dit uitte zich vooral in pijnlijke schouders en een enorme verstarring van mijn romp. Tijdens de lessen heeft Gertje mij geholpen met simpele bewegingen. Door het bewuster leren bewegen is de pijnlijke spierspanning flink afgenomen. Nu is mijn lichaam weer soepeler. ‘s Ochtends ben ik minder stram. Paardrijden gaat weer prettig, ik beweeg dynamischer. Nog regelmatig volg ik een les bij Gertje. Op deze manier onderhoud ik mijn lichaam én ik leer elke keer weer iets nieuws. De bewegingsmogelijkheden van mijn lichaam verbeteren nog steeds.”

 

Helma (53, remedial teacher en amateur fluitiste)

“Sinds een jaar of tien speel ik dwarsfluit. Daarmee liep ik tegen een aantal dingen aan waar ik graag verbetering in wilde, zoals klank en ademhaling. Daar was ik vooral technisch mee bezig, maar ik kon er zelf onvoldoende grip op krijgen. Een aantal maanden geleden kwam ik voor het eerst bij Gertje voor een gecombineerde Alexandertechniek- en fluitles. Zij gaf aan dat het antwoord op mijn vragen misschien wel voor een groot deel via een andere benadering te vinden waren. En....inderdaad!

Door voorrang te geven aan beleving en gevoel, ontstond er voor mij een andere manier van bezig zijn met muziek. Ontspanning, een goede houding en daarbij richting geven, zorgde er ook voor dat ik op een veel prettigere manier kon spelen en dat ik een heel positieve ontwikkeling ervaar waar ik blij mee ben. Daarnaast heb ik veel waardering voor de manier waarop Gertje lesgeeft: kundig, interactief, inspelend op de behoefte van de ander die zij prima kan waarnemen, aanbieden van mogelijkheden en daarbij de eigenheid van de ander respecteren.”

 

Arjen, (45, leiding-gevende)

  • Op les gekomen na een burn-out

“Na jaren van moeten, perfectionisme, prestatiedrang en maar doorgaan, uiteindelijk met een burn-out thuis geraakt. Na maanden thuis te hebben gezeten zonder vooruitgang werd het volgen van Alexandertechniek in combinatie met psychologische gesprekken voorgesteld.

In het begin stond ik er wel sceptisch tegenover. Bewegingstherapie. Ik sport al veel voor mijn herstel, dus dit zou ik niet nodig hebben. Niets is minder waar. Het is niet zozeer bewegen; het gaat om anders denken. Het resultaat is dat het lichaam het aansturen van spieren gaat overnemen en alleen die spieren gebruikt die nodig zijn. De overige spieren worden met rust gelaten.

Al heel snel merkte ik verandering. Er ontstond rust. Hierdoor kreeg ik meer bewustwording van mijn handelen. Ik werd in staat om ‘stop’-momenten in te lassen. Door deze momenten had ik tijd om even na te denken en een bewuste keuze te maken. Dit in tegenstelling tot het oude gedrag. Zelfs op het gebied van communicatie werd er resultaat behaald. Door de rust, die zich ook in de spraak openbaarde, werd mijn boodschap duidelijker overgebracht.”