Achtergrond van de Alexandertechniek

Frederick Matthias Alexander (1869-1955) werd geboren in Australië. Als jonge en veelbelovende voordrachtskunstenaar kreeg hij grote problemen met zijn stem en ademhaling. Tijdens optredens kreeg hij last van heesheid en een sterk hoorbare ademhaling.

Medische hulp schoot tekort. Omdat hij zijn carrière niet wilde opgeven, ging hij op zoek naar een oplossing. Hij observeerde zichzelf met behulp van spiegels en experimenteerde met zijn houding. In tien jaar tijd ontwikkelde hij een techniek waarmee hij zijn stem- en ademhalingsproblemen oploste. Bovendien gingen zijn algehele gezondheid en vitaliteit erop vooruit.

Met zijn nieuw ontwikkelde methode kon hij vervolgens anderen helpen bij hun – zeer uiteenlopende – klachten. Hij werd zo succesvol dat dit zijn tweede, maar meest belangrijke loopbaan werd. Aanvankelijk bleef hij in Australië, maar later trok hij naar Engeland.

Tot op de dag van vandaag is Engeland het centrum voor Alexandertechniek. In veel kunstopleidingen daar is de techniek inmiddels een gangbaar onderdeel van de opleiding geworden.

 “De Alexandertechniek heeft me geholpen om blokkades los te laten, energie vrij te laten stromen en om om te gaan met mijn haast verlammende podiumvrees.” (WILLIAM HURT - Filmacteur)

 

Alexandertechniek in Nederland

Ook in Nederland is de Alexandertechniek opgenomen in het curriculum van verschillende kunstopleidingen. Voorbeelden zijn de conservatoria van Amsterdam, Utrecht, Tilburg, Den Haag, Rotterdam, Zwolle en Groningen. Ook de afdeling Theater en Dans van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten schenkt aandacht aan de Alexandertechniek.

“Je gaat dingen in je houding veranderen om het goed te krijgen. Daar wordt het niet beter van. Nu leer ik met Alexandertechniek alles heel soepel en ontspannen te houden” (Anner Bijlsma, cellist, kreeg klachten na een verwaarloosde whiplash en moest een tijd stoppen met spelen).

“De combinatie van psychologische interventie en Alexandertechniek is een zeer vruchtbare. De cliënten ervaren Alexandertechniek als heel prettig in het re-integratie proces. Maar ook daarna. Het helpt hen stress te reduceren en in een vroeg stadium te herkennen. Met het geleerde wordt eventuele spanning sneller verwerkt en tot normale proporties teruggebracht” (ProMind, een psychologenbedrijf dat gespecialiseerd is in trajecten voor mensen met een whiplash of een burn-out).

 

Wetenschappelijk onderzoek

Inmiddels zijn de effecten van de Alexandertechniek ook uitgebreid onderzocht, met name bij mensen met klachten (lage rugpijn, nekklachten, Parkinson, RSI). Hierbij valt een blijvende vooruitgang op lange termijn op.

Uitgebreide informatie over onderzoeken vind je op de Nederlandse vak-site: Alexandertechniek.nl en op Engelse site: alexandertechnique.co.uk

Nederlands onderzoek over de toepassing van Alexandertechniek bij violisten is te vinden op: Violinistinbalance.nl